۱۰ فروردین ۱۳۹۳

جدید ترین تصاویر از گردباد شش ضلعی عجیب در سیاره زحل

فضاپیمای کاسینی که در حال کنکاش زحل و قمرهای آن است و در فاصله 1. 6 میلیون مایلی (2.5میلیون کیلومتری) بالای این سیاره حلقه دار حرکت می کند، تصویر جدید را مخابره کرده است.
 
کیوان یا زحل، پس از مشتری، دومین سیارهٔ بزرگ منظومه شمسی و ششمین سیاره دور از خورشید است. زحل یک گلوله گازی غول پیکر است که با وجود حجم زیادش تنها 95 برابر زمین جرم دارد. چگالی این سیاره حدود یک هشتم زمین و کمتر از آب است. یک روز کامل در کیوان برابر 10 ساعت و 39 دقیقه در زمین و یک سال آن برابر 29٫ 5 برابر سال زمین است. از آنجایی که مدار استوایی زحل تقریباً همانند زمین در 27 درجه است، تغییرات زاویه سیاره نسبت به خورشید شبیه به زمین می باشد و در این سیاره نیز همان چهار فصل مشاهده می شود. جرم سیاره زحل همانند مشتری از گاز است که بیشتر آن را هیدروژن تشکیل می دهد. میزان اندکی هلیوم و متان در رده های بعدی گازهای تشکیل دهندهٔ سیاره قرار دارند.
تصویر جدید ناسا از قطب شمال زحل، جریان گردباد شش ضلعی شکل عجیب و حلقه های خیره کننده این سیاره را به نمایش می گذارد.

این گردباد شش ضلعی حدود 30 هزار کیلومتر عرض دارد و در واقع، جریان جتی است که از بادهای با سرعت 322 کیلومتر در ساعت، تشکیل شده است.

البته پیش از این نیز تصاویر فروسرخ جدید فضاپیمای کاسینی از زحل یکی از عجیب ترین عوارض سطح این سیاره را نمایان کرد. ساختار ابر مانند یک شش ضلعی که به دور نقطهٔ قطب شمال زحل در گردش است می باشد. این ساختار بیست سال پیش درگذر فضاپیمای ویجر از کنار زحل کشف شده است اما دانشمندان ویژگی آب و هوایی دیگری را که دقیقا به این پدیده شباهت داشته باشد، در هیچ جای منظومه شمسی مشاهده نکرده اند.

توفان های زمینی معمولا یک هفته به طول می انجامند، اما توفان زحل دهه ها و شاید قرن ها حضور داشته است. این جریان جت شش ضلعی ممکن است تا مدت طولانی ماندگار باشد، زیرا خود سیاره زحل اساسا توپی عظیم گازی است و به دلیل فقدان خشکی های جامد بر روی آن، توفان مزبور باثبات می ماند.